DÖK tevékenység

2023. 02. 14

Felelős: Farkas Csilla

Az iskolai rövid DÖK programunkban február 14-ére azt tűztük ki célul, hogy a szerelmesek napjaként ünnepelt Valentin nap jelentőségét mutassuk meg a diákok számára. Magyarországon 1990-től ünneplik ezt a napot, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar néphitben nem volt e nap korábban is ünnep. Igaz, kicsit másképp, mint most s más néven (Bálint nap). A hosszú tél után a tavaszvárás gondolatát kapcsolták hozzá. Az ókorból eredő keresztény vallási ünnepben Szent Bálint a szerelmesek, jegyesek, ifjú házasok, továbbá a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje volt. A történet úgy tartja, hogy mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius római császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását.

A diákok az iskolai rendezvényből megtudhatták, hogy ezen a napon nem csak a szerelmet ünnepeljük, többek között szokás megbocsájtani a haragosoknak (a diákok megölelték egymást), mert az így kötött barátságok olyan hosszúra nyúlnak, mint a Berettyó hossza. Már az előző évben is nagy sikert aratott a szív küldi üzenetláda ahová „szerelmes” üzenetet, baráti üzenetet küldhettek egymásnak a diákok. Az udvaron a helyi néphagyományokat követve sóból valamint madárcsicsergésből jósoltunk a következő hónapok időjárásra. Elkészült a szívek fája óriásplakát is, melyek a diákok a rendezvényen iskolánk igazgató nőjének adtak át.

2023.02.20

Felelős: Farkas Csilla

Legvirágosabb osztály

Miért fontosak a növények? – az osztályok között egy féléves kihívást tettünk közzé, ami arról szólt hogy vajon melyik osztályban nevelnek majd a félév során több cserepes virágot. Célunk felhívni a figyelmet a szobanövények élettani fontosságára. Ami megkülönbözteti a Földet a többi bolygótól, az az, hogy a növények képes fenntartani az életet. A növények létfontosságú erőforrások, mivel sokféle módon lélegeznek életet a Földön. Főleg, mivel oxigént bocsátanak ki a légkörbe, elnyelik a szén -dioxidot, élőhelyet és táplálékot biztosítanak a vadon élő állatoknak és az embereknek. A legvirágosabb osztály címét ebben az évben a 7. osztály kapta. Nyereményként tápoldatot kaptak növényeik számára.

Posted in Egyéb.