Novemberi és decemberi események

 Iskolánkban novemberben és decemberben rengeteg program történt, ezekről készítettünk egy összefoglalót.

Iskolánkban november utolsó hetében névadónkra Irinyi Károlyra emlékeztünk.

  Iskolai szinten rajzversenyt hirdettünk az alsóban „Az én falum” címmel. Arra voltunk kíváncsiak, mit jelent a gyerekek számára a falu, ahol élnek. Célunk a hazaszeretet, a szülőföld iránti ragaszkodás erősítése volt. A rajzokat zsűriztük, díjaztuk, a legszebbekből kiállítást rendeztünk. A felsősök kétféle témából választhattak :

  • előzetes feladatként Esztár térképét kellett elkészíteni

vagy

  • „Esztári nevezetesség”-et rajzolhattak le.

Minden felsős osztályból neveztek be gyerekek, sok pályamunka készült a helyszínen.

 November 25-én kedden mesedélutánt tartottak az alsósok . Meghívott vendégük Tóth Andrásné nyugdíjas tanító néni volt, akinek meséit hallgatták a gyerekek.  Utána a szerzett élményeket le is rajzolták, ill. síkbábokat készítettek.  A felsős osztály,,Motívum-kereső” versenyen vett részt.  Az egyenként öt fős csapatok utcánként öt jellegzetes motívumot kerestek, melyeket előzőleg kiválasztottunk és ezek pontos rajzait egy A/4-es lapra méretarányosan felvázoltuk. A csapattagok kedden 14:00 órakor indultak azokra az utcákra amelyeket a csapatkapitányok előzőleg sorsolás alapján kiválasztottak. Az említett motívumok egy-egy jellegzetes, különleges kapudísz, kerítéselem, ház homlokzatán, falán elhelyezett minták, évszámok voltak. A tanulók az általuk szépnek, különlegesnek tartott motívumokról fotókat  is készítettek.

 Szerdán a főszerep a mozgásnak jutott. A gyerekek  Berettyó partján futóversenyen vettek részt. Külön táv volt kijelölve az 1-2. és a 3-4. 5-8. osztályosoknak. Külön is lettek díjazva és természetesen a fiúk és a lányok is külön helyezést kaptak. Ennek a napnak is nagy sikere volt, hiszen a környezet gyönyörű, és az időjárás is kedvezett, a falusi gyerekek pedig szeretik a mozgást.

Csütörtök  Irinyi Károly életrajzával megismerkedve  vetélkedőt szerveztünk. Célunk az volt, hogy tudják, miért is erről az emberről neveztük el iskolánkat, illetve, hogy példaként állítsuk a gyerekek elé ezt a küzdelmes, de felemelő életutat.

A felsősöknél volt puzzle játék betűrejtvényben megfejtették: mit tanított iskolánk névadója, Irinyi Károly professzor úr az egyetemen.

A harmadik feladatban igaz-hamis állításokra szavaztak, azután egy logikai feladványon törték a fejüket.

Végül a kódexkészítésben mérték össze tudásukat: egy díszes lapot írtak Irinyi Károly életéről és munkásságáról.

Még ezen a napon a 7. és 8. osztályos tanulók részére Irinyi Károly fia Irinyi Tamás rendhagyó történelem órát tartott melyet a gyerekek feszülten figyelemmel hallgattak, és egy linómetszéssel készített portrét adtak át iskolánk névadójáról.

A hét utolsó napján ismertettük a versenyek eredményeit és jutalmaztuk a helyezetteket.

Külön szeretném köszönetemet kifejezni Szécsi Tamás Polgármester úrnak és Esztár Község Önkormányzatának, hogy ebben az évben is segítette, iskola programjaink sikeres megvalósítását.

Posted in Egyéb.